VIDEO | Mii de angajați din învățământ au protestat la Guvern și Parlament. ”Am salariul mai mic decât un șofer, nu pot să plătesc teancul de facturi”

Publicat: 10/05/2023, 19:44

Sindicaliștii din educație au protestat miercuri atât în fața sediului Guvernului, cât și la Palatul Parlamentului. Aproape 15.000 de persoane, potrivit sindicatelor, au plecat în marș din Piața Victoriei spre Casa Poporului. Cei care și-au scandat câteva ore nemulțumirile prin centrul Capitalei vor salarii mai mari și investiții în sistemul educațional.

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că dacă nu vor găsi rezolvări la cererile lor, ar putea urma o grevă generală în învățământ, începând din 22 mai.

„Nu am venit de bine până la București. Avem nevoie de salarii mai mari”

Marian Ferțadi este profesor de matematică la o școală din municipiul Sighetu Marmației. A făcut 13 ore din Maramureș până la București pentru a trage un semnal de alarmă, alături de ceilalți protestatari, că în sistemul de învățământ din România sunt multe probleme.

„Am venit să le atragem atenția guvernanților că trebuie să se orienteze și spre învățământ. Este foarte important! Avem nevoie de salarii mai mari. Avem nevoie ca personalul didactic auxiliar să fie plătit pentru orele suplimentare. Avem nevoie de o indexarea a salariilor, pentru că vă dați seama ce se întâmplă.

Avem nevoie ca oamenii să înțeleagă că de aici pleacă totul. România pleacă de aici, de la noi, de la învățământ. Dacă înțelegem asta, o să ajungem departe. Eu cred că oamenii cu scaun la cap – și sper că există în „România educată” – ar trebui să înțeleagă că dacă iese dascălul și spune că lucrurile nu merg bine, trebuie să rezolve lucrurile. Nu am venit de bine, nu am mers toată noaptea să vedem Bucureștiul. Bucureștiul e frumos, dar aici se iau deciziile importante pentru țara noastră.

Am să vă spun și un secret. Eu am trei copii. Nu le-am recomandat niciunuia să meargă în învățământ. Unul este medic, altul a terminat Academia. Eu am simțit că suntem ignorați, suntem marginalizați și am spus că nu e nevoie să treacă prin ce am trecut și eu. De ce? Noi, cei care am venit la catedră, am simțit o chemare, credeam că putem să schimbăm lucrurile. Unui tânăr cum este fiul meu, pe un salariu de 3.000 de lei, nu îi este bine”, a spus, pentru Gândul, Marian Ferțadi.

Mii de angajați din învățământ au protestat la sediile Guvernului și Parlamentului

„Eu nu reușesc să plătesc teancul de facturi”

„Sperăm ca lumea să nu considere învățământul ca pe ultima clasă de bugetari. Învățământul este cel care creează oamenii pe baza cărora toți cei de acum vor mânca pensii”, a spus Paula Nacu, profesoară de informatică din Botoșani, prezentă la protest.

O profesoară de științe economice a povestit că nu-și poate plăti nici facturile din salariul său.

„Avem salarii cu care nu putem trăi. Facturile sunt foarte mari și am ajuns la limita răbdărilor. Solicităm urgent discuții și soluționarea acestei situații. Vrem salarii decente și depolitizarea școlilor din România.

Salariul meu, cu aproximație, este mult mai mic decât al unui șofer din primărie. Un salariu cu care eu nu reușesc să plătesc teancul de facturi care se adună lunar în cutia poștală”, a spus aceasta.

„După 38 de ani în învățământ, primesc salariul minim pe economie”

Gheorghe este fochist la o grădiniță din București. După 38 de ani în câmpul muncii primește un salariu minim pe economie. Deși banii nu îi ajung, spune că nu a venit la protest pentru bunăstarea sa, ci pentru viitorul tinerilor din învățământ.

„Poate se va face ceva, poate se vor uita cei care ne conduc și ne vor ajuta cu ceva, pentru că viața este foarte scumpă. Este foarte greu, ne descurcăm greu. Eu sunt în vârstă, medicamentele sunt scumpe și de mâncat, mâncăm mai puțin, noi, cei în vârstă.

Minimul pe economie am. Lucrez de 38 de ani. La cât am muncit, nu sunt mulțumit. Am venit să îmi ofer sprijinul aici. Eu mai am puțin și ies la pensie”, a spus bărbatul.

„Ne dorim ca sistemul de învățământ să fie o prioritate națională”

Prim-vicepreședintele Federației ”Spiru Haret”, Valeriu Partene, a spus că 30% dintre profesorii care s-au pensionat sunt rechemați la catedră din lipsă de personal.

„Prima și cea mai importantă „nemulțumire” este finanțarea sistemului de învățământ: salariile, investițiile. Ne dorim ca sistemul de învățământ să fie o prioritate națională. Dacă educație nu e, nimic nu e.

Trebuie să fie o cotitură în sistemul de învățământ, trebuie implicare totală. Vorbim de implicarea legislativă, legile educației care acum sunt în procedura parlamentară și apoi legea salarizării, în care întreg personalul din învățământ să fie așezat pe locul meritat. Astăzi, motivarea este nesemnificativă și lucrul acesta conduce la faptul că tinerii nu mai vin către educație. De aceea am ajuns să avem peste 30% de pensionari rechemați ca să facă educație. Oamenii aceștia cât o să mai poată?

Trebuie să se găsească o soluție de motivare a muncii în sistemul de învățământ. Dacă răspunsul de astăzi nu va fi cel pe care îl dorim, în perioada următoare am putea ajunge la grevă generală„, a afirmat liderul sindical Valeriu Partene.

Sindicaliștii amenință cu greva generală

În timpul protestului angajaților din învățământ nu au fost incidente, cu excepția momentului în care manifestanții s-au întâlnit în fața Palatului Parlamentului cu protestatarii AUR. Pentru a ține la distanță cele două mulțimi, jandarmii au montat garduri metalice.

Reprezentanții angajaților din educație care au protestat miercuri în Capitală au lăsat memorii la Guvern, la Parlament și la Președinție.

Sindicaliștii protestatari vor ca președintele Klaus Iohannis să medieze conflictul dintre salariaţii din educaţie, Guvern şi Parlament.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează:

  • majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii mai solicită:

  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Liderii federaţiilor sindicale au spus că în prezent are loc un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023, dacă problemele lor nu vor fi rezolvate.

Sindicatele din educaţie au început protestele încă din luna aprilie, când au pichetat timp de două zile – 25 şi 26 aprilie – sediul Guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Ele îi ţin în formă pe jucătorii de la Naţionala României. Clasamentul celor mai frumoase...
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
FEMEIA care DEGUSTA mâncarea lui Hitler! Era atât de paranoic încât...
Vor să interzică definitiv în UE. Produsul care dispare complet din România: Sunt vieți în...
Andrei Voica, câștigătorul Masterchef 2015, a ajuns bucătarul Naționalei României la Euro 2024
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Locuința de vis a Ancăi Serea, distrusă de furtuna violentă din Capitală: ”Nu știu dacă...
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Cai Lun, inventatorul hârtiei
×